Kiválasztották a Kúria gyakornoki programjába jelentkezőket

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Dátum: 
2017. március 24.

2017. március 23-án, a Kúria Dísztermében hallgatták meg a Kúria gyakornoki programjába jelentkező doktoranduszokat. Az eseményen jelen volt Dr. Darák Péter, a Kúria elnöke, a Kúria főtitkár-helyettese, a kollégiumok vezetői, tanácselnökök és bírák, valamint a doktori iskolák képviselői.

A Kúria és az állam-és jogtudományi doktori iskolák által 2014-ben megkötött együttműködési megállapodás alapján a gyakornoki programba felvételt nyert doktorandusz hallgatók a kutatási témájukhoz kapcsolódó ügyekben eljáró tanácshoz kapnak beosztást. A program a kölcsönösség elvén alapul: a gyakornokok a Kúria ítélkező tanácsainak tevékenységét a tanácsra kiosztott ügyekben jogirodalmi kutatás végzésével, tudományos szakvélemény adásával segítik, ugyanakkor lehetőségük nyílik tárgyalások látogatására, a bírákkal történő konzultációra, továbbá tudományos kutatás céljából – elnöki engedéllyel – iratbetekintésre is.

A 2017-es évre meghirdetett gyakornoki helyekre 16 pályázat érkezett, amelyből 15-öt ismertettek, mivel az egyik pályázó visszavonta pályázatát.

A csütörtöki megbeszélés célja a pályázók és elképzeléseik, programjaik megismerése volt, valamint az, hogy mit várnak, mit kívánnak elérni a gyakornoki program során. A meghallgatást Dr. Molnár Gábor, a Kúria Büntető Kollégiumának tanácselnöke vezette.

Idén mind a 15 pályázó munkáját megfelelőnek ítélte meg a Kúria vezetése, így a gyakornoki létszámot is megemelte. 2017-ben negyedik alkalommal dolgozhatnak doktoranduszok a Kúrián.

Budapest, 2017. március 24.

A Kúria Sajtótitkársága