Tájékoztató a Kúria Pfv.III.21.832/2016. számú ügyében hozott döntésről, vagyoni és nem vagyoni kártérítés tárgyában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Dátum: 
2017. december 11.

Az I. rendű felperes motorkerékpár vezetőjeként 2005-ben közlekedési balesetet szenvedett, amely következtében 100 %-os munkaképesség-csökkenés alakult ki nála.

A perben az I. rendű felperes vagyoni és nem vagyoni kárai, édesanyja, a II. rendű felperes vagyoni kárai megtérítésére kérte kötelezni az alperest.

A Kúria a jogerős ítélet felülvizsgálattal támadott rendelkezését részben hatályon kívül helyezve, az alperes által az I. rendű felperesnek fizetendő tőkeösszeget 7.825.102 forintra és járulékaira, a költségpótló járadék havonta esedékes összegét 186.000 forintra felemelte. A II. rendű felperes vonatkozásában az elsőfokú ítéletet helybenhagyta.
Határozata indokolásában kifejtette, hogy az ítélőtábla helyesen értékelte a beavatkozó részteljesítését kötelemkeletkeztető tényként. A moszkvai őssejtkezelés költsége tekintetében a másodfokú bíróság helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy a kezelés orvosilag nem volt indokolt.
Ugyanakkor a felperesek az ápolás-gondozás költségét, a közlekedés és a kíséret többletköltségét, valamint a II. rendű felperes jövedelemveszteségét megalapozottan támadták felülvizsgálati kérelmükben.

Budapest, 2017. december 11.

A Kúria Sajtótitkársága